Trumpallierade Nunes lämnar ryssutredning

Trycket blev för hårt. Kongresspolitikern Devin Nunes kliver av granskningen av eventuell rysk inblandning i den amerikanska valrörelsen sedan hans koppling till Vita huset ifrågasatts.

Trycket blev för hårt. Kongresspolitikern Devin Nunes kliver av granskningen av eventuell rysk inblandning i den amerikanska valrörelsen sedan hans koppling till Vita huset ifrågasatts.

Republikanen Devin Nunes är ordföranden för representanthusets underrättelseutskott som utreder eventuella kontakter mellan Trumpkampanjen och Ryssland. Hans opartiskhet har ifrågasatts sedan han haft kontakter med Vita huset under utredningen, och i ett fall informerat president Donald Trump innan han delade med sig av informationen till övriga medlemmar i utskottet.

Representanthusets etikkommitté har inlett en utredning av Devin Nunes agerande. Misstankarna rör bland annat att han ska ha röjt hemliga uppgifter.

Vill rentvå sig

Devin Nunes säger i ett uttalande att han lämnar utredningen ”tillfälligt” och att de anklagelser som riktats mot honom är ”fullständigt falska” och ”politiskt motiverade”. Han förklarar att han lämnar granskningen tillfälligt för att rentvå sig.

Granskningen handlar bland annat om uppgifterna om att Moskva skulle ligga bakom hackandet av ledande demokraters epost, och sedan ha läckt uppgifter som var pinsamma för demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton.

I takt med att ”rysspåret” blivit allt hetare i Washington DC har kritiken ökat mot Nunes eftersom han anses stå allt för nära president Donald Trump för att på ett trovärdigt sätt kunna genomföra en utredning om Trump och hans kampanjs rysskontakter under valrörelsen. Nunes ingick själv i den grupp som förberedde Trumps övertagande av regeringsmakten efter valet.

Andre som tvingas bort

Demokraternas främste man i utskottet Adam Schiff säger att Nunes beslut att kliva åt sidan ”har fattats med hänsyn till utskottets intressen” och att han ”respekterar beslutet”.

Republikanen Mike Conaway kommer nu att ta över ledarskapet för undersökningskommittén.

Nunes är den andre av president Donals Trumps allierade som tvingas lämna granskningen av möjliga kopplingar mellan Trumpkampanjen och Ryssland. Tidigare har justitieminister Jeff Sessions ställt sig utanför eventuella utredningar efter avslöjanden om kontakter med ryska företrädare.