Stenson 66:a och långt efter i Masters

Tolv slag från ledningen – och på delad 66:e plats.

Henrik Stenson och US Masters fortsätter att vara en dålig kombination.

Det är väl inget drömläge, säger han.

Tolv slag från ledningen – och på delad 66:e plats.

Henrik Stenson och US Masters fortsätter att vara en dålig kombination.

Det är väl inget drömläge, säger han.

Det var blåsigt och extremt svårspelat när Masters inleddes på Augusta National och en som hade stora problem i de virvlande vindbyarna var Henrik Stenson. Han började med en treputt direkt på första hålet, fortsatte med att missbedöma längden på flera inspel och var fyra över par redan efter fem hål.

Stenson repade sig lite efter det, men slutade dagen på 77 slag (fem över par) efter att ha avslutat med en bogey.

Det var så tufft som vi hade förväntat oss, eller kanske ännu tuffare. Det är absolut ett av de topp 3 svåraste varven jag har spelat här, om inte det svåraste, säger han.

Jag slog en träfyra 165 meter (på 15:e hålet) och den brukar gå 235, det säger väl lite om förutsättningarna.

Långa spelet sviktar

Samtidigt konstaterar Stenson att det egna spelet inte höll den klass han hade hoppats på. Efter två raka missade kvalgränser inför Masters fortsätter 41-åringen att famla lite efter formen.

Det långa spelet är inte bra. Det är för många missar och jag träffar för lite fairways, säger världsfemman som gjorde sin enda birdie på det tionde hålet.

Vi hade väl inte det där riktiga flytet. Det var några puttar som missade med minsta möjliga marginal och när man inte spelar kanon behöver man att några av dem droppar i en sådan här dag.

Henrik Stenson gör i år sin tolfte raka start i Masters och kom till Augusta med förhoppningar om att för första gången vara med och slåss i toppen på allvar. Men efter första dagen ligger han inte bättre än 66:a och är hela tolv slag bakom amerikanen Charley Hoffman, som slog till med en fenomenal 65-runda i de bökiga vindarna.

Jag vill bara gå ut och spela ett bra varv i morgon, så att vi är med och förhoppningsvis kan avancera mer i helgen. Men det är väl inget drömläge, det kan man inte säga, säger Stenson.

Norén bäste svensk

Även under andra rundan – Stenson slår ut klockan 15.28 på fredagen svensk tid – väntas mycket vind. Men det verkar inte bli lika extremt som under första rundan, då vindarna var runt 10 meter per sekund.

Bäste svensk efter första rundan är Alex Norén, som gick två över par i debuten och ligger delad 26:a.