S-kongressens heta stridsfrågor

I helgen samlas Socialdemokraterna i Göteborg för sin 39:e kongress. Här är några av de frågor som kan få det att hetta till i talarstolen.

I helgen samlas Socialdemokraterna i Göteborg för sin 39:e kongress. Här är några av de frågor som kan få det att hetta till i talarstolen.

Migrationspolitiken

S-ledningen lär få försvara den restriktiva asylpolitik som infördes 2015 och som ser ut att vara kvar under överskådlig tid. Inom partiet har starka röster höjts för att återgå till den mer generösa hållningen för till exempel familjeåterförening och permanenta uppehållstillstånd.

Vinster i välfärden

Välfärdsvinter har varit en het fråga inom partiet i flera år. Partistyrelsen välkomnar valfriheten men vill skärpa regelverket och ”stoppa vinstjakten”. Frågan är om ombuden nöjer sig med det. Från flera håll kommer krav på att vanliga aktiebolag över huvud taget inte ska få förekomma inom välfärden och att vinstuttag i skolan helt enkelt ska förbjudas.

Samtidigt mullrar Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt, som påpekar att vinstbegränsning i alla delar av välfärden är villkoret för V-stöd till den rödgröna budgeten.

Religiösa friskolor

Efter avslöjandet om könsseparerade bussar har religiösa friskolor hamnat i den politiska hetluften igen. S-ledaren och statsministern Stefan Löfven kallade könsuppdelningen ”avskyvärt” och från båda sidor om blockgränsen kom krav på skarpa åtgärder.

Till S-kongressen föreslår partistyrelsen att religiösa friskolor ska få finnas kvar, med skärpta regler och ökad tillsyn. Det finns krav, bland annat från Göteborgs arbetarekommun, om att gå längre och förbjuda religiösa friskolor. Nyligen skrev 13 socialdemokrater – flera av dem riksdagsledamöter – en debattartikel där de krävde en skola helt fri från religiös påverkan.

Tiggeriet

Socialdemokraternas partistyrelse föreslår flera åtgärder för att få bort tiggeri. Det ska till exempel bli lättare att avhysa tiggare – vilket huvudsakligen handlar om EU-medborgare – från privat mark. Man vill också se över ordningslagen för att ”ytterligare begränsa tiggeriet”. Krafter inom partiet är inte nöjda med partiledningens föreslagna åtgärder som har kallats ”repressiva”.

Fria skolvalet

Ungdomsförbundet SSU har kampanjat och fått stöd från flera partidistrikt för att begränsa det fria skolvalet. En stor apparat av skattefinansierade skolskjutsar ska skapa blandade skolklasser, som ska stå över både närhetsprincipen och syskonförtur, anser SSU. Men ett sådant förslag lär inte segla igenom kongressen utan motstånd.

Oväntade frågor

Politikens vindlingar kan snabbt byta riktning och fart. Det som i går var en undanskymd fråga eller ett ämne som ingen ville ta i kan i morgon stå högst på agendan i alla politiska läger. Bli inte förvånad om S-kongressen kommer att handla om något vi inte alls hade väntat oss.