Positiva hälsoeffekter av kostfiber i bröd

Kostfiber i brödet gör susen för hälsan. Hungerkänslorna blev mindre och blodsockernivåerna jämnare hos unga, friska försökspersoner när de åt frukostbröd med tillsatta kostfiber än när de åt vitt matbröd. Forskaren Linda Ekström presenterar resultaten i en ny avhandling från Lunds universitet.

Kostfiber i brödet gör susen för hälsan. Hungerkänslorna blev mindre och blodsockernivåerna jämnare hos unga, friska försökspersoner när de åt frukostbröd med tillsatta kostfiber än när de åt vitt matbröd. Forskaren Linda Ekström presenterar resultaten i en ny avhandling från Lunds universitet.

”Även om det kostar mer att baka fiberbröd tycker jag personligen att det är ett litet pris att betala för en bättre hälsa”, säger hon i ett pressmeddelande.

I undersökningen användes guargummi, beta-glukaner och en speciell typ av majsstärkelse som tillsats i brödet. Både guargummi och beta-glukan minskade de upplevda hungerkänslorna hos försökspersonerna, genom att hormoner som styr aptiten påverkades.

Linda Ekström, som arbetar vid universitetets Centrum för preventiv livsmedelsforskning, hoppas att bagerier ska bli intresserade av att baka bröd med dessa tillsatser.