Ovanlig sjukdom stoppar hockeystjärna

Ishockeyspelaren Lukas Bengtsson, 22, har fått den sällsynta sjukdomen Pots syndrom.

Ibland tar han sig knappt ur sängen.

När jag mår som sämst orkar jag ingenting, säger han till Aftonbladet.

Ishockeyspelaren Lukas Bengtsson, 22, har fått den sällsynta sjukdomen Pots syndrom.

Ibland tar han sig knappt ur sängen.

När jag mår som sämst orkar jag ingenting, säger han till Aftonbladet.

Den senaste tiden har varit tuff för Lukas Bengtsson. Trötthetssymtomen bröt ut på allvar i augusti, ungefär samtidigt som han lämnade Frölunda och reste till USA för att spela till sig en plats i NHL-laget Pittsburgh – men läkarna tror att han burit på sjukdomen i flera år.

Hade borrelia

Hemma i Sverige fick han beskedet att han hade borrelia. Trots det anslöt han till Pittsburghs träningsläger – där symptomen tilltog. Han berättar för Aftonbladet att han efter ett cykelpass blev liggande på marken i 30 minuter med svåra smärtor i benen. Till slut meddelade han klubbledningen att han hade borrelia, nya tester genomfördes. Med samma resultat.

Jag fick äta antibiotika igen och blev liggande på hotellet i två till tre veckor, säger Bengtsson till Aftonbladet.

”Kan må någorlunda bra”

Efter viloperioden spelade Bengtsson ett antal matcher för Pittsburghs farmarlag i AHL. Men han kände sig långt ifrån bra, och fick en ny antibiotikakur. Efter ett telefonsamtal med sin agent valde Bengtsson att skriva in sig på en välkänd klink i Minnesota – och då kom svaret. Bengtsson diagnostiserades med Pots syndrom.

De gjorde bland annat ett så kallat ”tilt-test”. De lät mig vara liggandes och efter 20 minuter tiltade de upp mig i 70 grader. Efter tre och en halv minut gick min puls från 63 till 140. Blodtrycket gick från 108/70 till 66/48. Hade jag fortsatt testet så hade jag svimmat. Det var väldigt onormalt och då kunde de sätta diagnosen, säger han.

Jag kan må någorlunda bra, men sedan mår jag som en påse skit bara om jag reser mig upp. Jag mår oftast som sämst på morgonen när jag vaknat, säger han.

Om och när Lukas Bengtsson kan vara tillbaka på isen vet han inte.

Läkarna kan inte säga när jag kan börja spela igen, när jag kan börja träna för fullt. Den här sjukdomen kan i vissa fall försvinna, men oftast gör den inte det. Läkarna är dock optimistiska i och med att man hittat detta i tidig ålder.