M och FP: Polissatsningen räcker inte

Regeringen satsar ytterligare 700 miljoner kronor på polisen under 2017, rapporterar SVT Nyheter. Moderaterna är inte imponerade.

Regeringen satsar ytterligare 700 miljoner kronor på polisen under 2017, rapporterar SVT Nyheter. Moderaterna är inte imponerade.

Pengarna läggs ovanpå den tidigare satsningen på två miljarder kronor extra fram till 2020. För innevarande år fick polisen 100 miljoner kronor extra plus att man fick behålla överskottet på 700 miljoner kronor från 2016.

Polisen förbrukar mer resurser än vad man hade förväntat och dessutom ökar behovet av fler poliser på grund av gängskjutningar och annat som tar stora utredningsresurser, säger inrikesminister Anders Ygeman (S) till TT.

Satsningen gör det möjligt att behålla de civilanställda som Rikspolischefen anställt på eget bevåg, men även att öka antalet polisanställda, enligt inrikesministern.

Snabbare svar

Vi kan också förstärka den nationella forensiska verksamheten, som innebär att vi snabbare får svar på vapen, provskjutningar och DNA, vilket kommer att underlätta utredningsverksamheten, säger Ygeman.

Finansminister Magdalena Andersson (S) säger till SVT att ökningen av antalet skjutningar är en viktig orsak till extrasatsningen.

Vi ser hur antalet skjutningar har ökat på ett sätt som vi aldrig kan acceptera. Därför sätter vi till 700 miljoner kronor extra redan i år. Vi gör det för att visa att staten är starkare än de kriminella gängen, säger hon.till SVT.

Räcker inte

Satsningen kommer i den så kallade tilläggsbudgeten för 2017 som presenteras samtidigt som vårbudgeten den 18 april.

Moderatledaren Anna Kinberg Batra är inte imponerad av satsningen.

Det räcker inte på länga vägar. Det där skulle ungefär täcka underskottet som polisen har nu. Det Sverige och polisen behöver är fler poliser, som får bättre betalt och en bättre ledning för att kunna göra sitt viktiga arbete, säger hon till TT.

Liberalernas ledare Jan Björklund tycker att det är bra att polisen får mer pengar men anser att det inte räcker.

Höja lönerna

Ett stort akut problem inom polisen i dag är att många poliser nu hoppar av yrket. Det har tredubblats på några år. Ska det vändas så måste lönerna öka. Det räcker inte med att skjuta till pengar till fler tjänster inom polisen när det finns poliser som inte vill jobba kvar. Vi vill se en stor utbyggnad av polisen men i första skedet måste lönerna höjas, och det ingår ju inte i det här, säger han till TT.

Polisförbundet välkomnar regeringens extra pengar men tycker att det är för litet.

”Dagens besked riskerar dock att inte bli någon ytterligare satsning på polisen utan gå till de kostnader som myndigheten redan har dragit på sig”, säger förbundets ordförande Lena Nitz i en skriftlig kommentar till TT.

Fyra områden

Mats Löfving, chef för polisens nationella operativa avdelning (Noa) behöver inte tänka länge för att svara på frågan om var han anser att pengarna kommer att göra störst nytta. Han nämner fyra områden där polisen behöver förstärkning.

De här pengarna kommer att användas för att stärka oss lokalt i första hand, så att vi blir fler polisanställda längst fram, som jobbar med tryggheten nära människor. Men vi kommer också att titta på hur vi kan stärka vår kriminaltekniska verksamhet. Och vi kommer också titta på säkerheten till riksdagsvalet och möjligheten att öka vår förmåga att förebygga terror.