Gott om ägg i påsk

Det kommer inte att råda någon brist på ägg i påsk, trots att den svenska äggkonsumtionen fördubblas under påskveckan, rapporterar tidningen ATL.

Sammanlagt äter svenskarna omkring 70 miljoner ägg under den kommande veckan. Tidigare år har det uppstått brist på bland annat ekoägg, då efterfrågan stigit, något som inte kommer att ske i år, enligt Astrid Lovén Persson, verksamhetsledare på Svenska Ägg.

Det är alltid svårt att i slutänden veta vad konsumenten handlar men som det ser ut nu är marknaden i balans och vi har inga indikationer på att det kommer att saknas ägg i butikerna i påsk, säger hon.

Jordbruksverket sänkte skyddsnivån för fågelinfluensan från 2 till 1 i förra veckan. Detta innebär att hönsen kan släppas ut igen och ägg från utegående höns kan säljas i matvarubutikerna igen lagom till påsk.

Äggkonsumtionen i landet går stadigt uppåt. I genomsnitt äter en svensk ett halvt ägg om dagen, vilket är en ökning med fem procent per person 2016, jämfört med tidigare år.