Frölunda vände mot skakigt Brynäs

Frölunda slog Brynäs med 6–3 och har vänt underläge till ledning med 2–1 i semifinalserien. Både Simon Hjalmarsson och Casey Wellman blev tvåmålsskyttar mot ett försvarssvagt Brynäs med målvaktsproblem.

Frölunda slog Brynäs med 6–3 och har vänt underläge till ledning med 2–1 i semifinalserien. Både Simon Hjalmarsson och Casey Wellman blev tvåmålsskyttar mot ett försvarssvagt Brynäs med målvaktsproblem.

Efter matchen i Scandinavium hade Brynäs tränare så mycket att säga till laget att man inte kom till presskonferensen.

Vi pratade om matchen och vad som måste bli bättre. Vi måste vinna mycket mer kamper. Slutspelshockey är mycket mer kamper än lir, säger Brynäs assisterande tränare Tommy Sjödin.

Frölunda åker mycket skridsko och sätter hög press på oss. De gör det lite bättre än vi, och vi måste hitta ett sätt att lösa det, resonerar Sjödin.

Bytte ut Rautio

Nästa match går i Gävle på lördag. Då vill tränarna se mer ”jävlaranamma” och fokus i kampmomenten hos Brynäs spelare.

Det är mycket mentalt när man möter samma lag flera matcher i rad, säger Tommy Sjödin.

Brynäs bytte målvakt efter Frölundas 3–2 sent i första perioden. David Rautio, som startat matchen, ersattes av Felix Sandström. Rautio var strålande i kvartsfinalerna mot Linköping, men missade de två första semifinalerna på grund av något problem som Brynäs inte vill berätta om.

Sjödin vill inte heller säga om det var lagledningen eller Rautio själv som tog initiativ till bytet.

När Brynäs åkte hem efter den första semifinalen i Göteborg var det med fördelen 1–0 i matchserien.

”Hellre bra slutspel”

Nu har Frölunda vänt, tack vare 6–1 i Gävle senast och nu en ny, klar seger. Rycket från 2–2 i slutet av första perioden till 5–2 i den andra blev avgörande. Två av de tre målen kom från Simon Hjalmarsson.

Han var ett av Frölundas tyngsta nyförvärv i höstas, men gjorde bara fem mål på 51 matcher i SHL:s seriespel. Men Simon Hjalmarsson jobbade träget vidare – och i slutspelet är 28-åringen het, nu med fem mål på tio matcher.

I grundserien hade jag väldigt dålig utdelning. Men jag har hellre ett bra slutspel, säger Simon Hjalmarsson.

Självförtroendet har växt när målen kommit.

Man ser lite fler luckor nu och vågar också ta avslut, säger Hjalmarsson ödmjukt.

Wellmans sjunde

Ännu hetare är amerikanen Casey Wellman, också ny för säsongen. Han gjorde tre mål när Frölunda vann det förra mötet mellan lagen med 6–1 i Gävle, följde nu upp med två till i Scandinavium, och imponerar stort med sju mål hittills i slutspelet.

Jag försöker bara se till att vara spelbar och sedan har jag fått bra passningar, säger Casey Wellman till Cmore.

Matchen började ganska jämnt. Men Frölunda hade ett mera bestämt försvarsspel, bättre skärpa när chanserna kom, och en utmärkt målvakt i Johan Gustafsson.