Euroländer på slutrakan om Grekland

Bara pricken över i saknas för att Grekland ska kunna få ut nästa nödsumma från sina långivare.

Vi har nått en överenskommelse om de stora dragen, hävdar euroländernas ordförande Jeroen Dijsselbloem.

Bara pricken över i saknas för att Grekland ska kunna få ut nästa nödsumma från sina långivare.

Vi har nått en överenskommelse om de stora dragen, hävdar euroländernas ordförande Jeroen Dijsselbloem.

Grekland väntar fortfarande på en uppgörelse som kan möjliggöra utbetalning av nästa del i landets senaste krislån från sommaren 2015.

Striden står bland annat om ett krav från de internationella långivarna på avregleringar, privatiseringar och energireformer. Därtill kommer ett omstritt förslag om att sänka tröskeln för hur mycket man får tjäna i Grekland innan det ska betalas inkomstskatt, från dagens 8 000 euro till 6 000 euro. En annan känslig fråga är den sänkning av Greklands pensionsbudget på 1 procent som Internationella valutafonden (IMF) vill se genomförd 2019.

Mot upploppet?

Eurogruppens ordförande Jeroen Dijsselbloem låter dock hoppfull om en snar lösning. Parterna är överens om ”storlek, timing och ordningsföljd” och nu ska allt bara finslipas ”de närmaste dagarna”.

De stora hindren har kommits över och det borde göra det möjligt för oss att skynda på och nå upploppet, sade Dijsselbloem efter fredagens finansministermöte på Malta.

Förhoppningen är att ”den sista pricken över i:et” ska kunna nås på tjänstemannanivå.

Sedan kommer vi att foga ihop allting i eurogruppen. Och det är mitt mål att göra det här så fort vi kan. Situationen i Grekland blir inte bättre och det är något vi alla måste ta ansvar för. Vi tar för lång tid på oss, sade Dijsselbloem.

”Sprit och kvinnor”

Den nederländske finansministern har själv varit ifrågasatt på sistone, framför allt från Sydeuropa, efter en tidningsintervju som tolkats som att han anser att EU:s krisländer slösat pengar på ”sprit och kvinnor”.

Jag beklagar att mitt ordval har förolämpat folk – det var aldrig min mening, upprepade han dock på fredagens presskonferens.

Jag tog upp frågan om mig själv i början av mötet. Men inga ministrar tog till orda efteråt så jag uppfattar det som att de välkomnar min förklaring. Ingen krävde min avgång så jag kommer att fortsätta jobba, sade Dijsselbloem.