CNN-källa: Trump överväger militär Syrieninsats

USA:s president Donald Trump har informerat medlemmar i kongressen om att han överväger militär insats i Syrien, som svar på kemvapenattacken i tisdags. Det rapporterar nyhetskanalen CNN med hänvisning till en insatt källa.

USA:s president Donald Trump har informerat medlemmar i kongressen om att han överväger militär insats i Syrien, som svar på kemvapenattacken i tisdags. Det rapporterar nyhetskanalen CNN med hänvisning till en insatt källa.

Enligt källan ska presidenten ännu inte ha bestämt sig. CNN rapporterar också att Pentagon sedan tidigare har lagt fram möjligheter att slå till mot Syriens kemvapenkapacitet för regeringen.

Helt klart har Donald Trump påverkats starkt av de vidriga bilderna från attacken i Idlibprovinsen i Syrien i tisdags. Attacken överskred ”många gränser för mig”, sade den amerikanske presidenten som även förklarade att hans inställning till Syriens president Bashar al-Assad ”har förändrats väldigt mycket”.

När du dödar oskyldiga barn, oskyldiga bebisar, små bebisar, . . .då går man över många, många gränser, bortom den röda linjen, många, många linjer.

Omröstning i säkerhetsrådet

Nu kommer också uppgifter från Turkiet att det mesta pekar på att offren för attacken exponerats för stridsgasen sarin.

I tisdags fördes ett 30-tal skadade efter attacken till Turkiet för vård och tre av dem har avlidit. Obduktioner pekar på att det kemiska stridsmedlet sarin har använts, enligt Turkiets hälsodepartement. Resultaten av obduktionerna kommer att skickas till Haag i Nederländerna, för att analyseras av Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW).

Totalt dödades över 80 människor i attacken, som väckt avsky i omvärlden. Enligt FN:s barnfond Unicef var 27 av de döda barn. Mer än 500 människor skadades. Flera länder, bland dem USA, Frankrike och Storbritannien, anklagar den syriska regimen för att ha bombat med kemiska stridsmedel i det i huvudsak rebellkontrollerade området.

I onsdags samlades FN:s säkerhetsråd för att försöka få till stånd en resolution om en oberoende utredning om giftgasattacken, men det har ännu inte lyckats. Därför begär nu USA, Frankrike och Storbritannien en omröstning senare under torsdagen. Det resolutionsförslag som lagts fram uppges vara ”lätt reviderat”, enligt nyhetsbyrån AFP.

Det är oklart om Ryssland i så fall tänker använda sitt veto. I onsdagens debatt förkastade Ryssland – som är allierat med den syriska regimen – utkastet som ”oacceptabelt”.

Och Syrien nekar kategoriskt till anklagelserna. Landets utrikesminister Walid al-Muallim upprepade vid en pressträff att landet aldrig har använt kemiska stridmedel mot den egna befolkningen, eller mot ”terroristerna som dödar vårt folk”. Han för åter fram den förklaring som Ryssland presenterade under gårdagen, att rebeller i al-Nusrafronten hade lagrat stridsgas i en byggnad som träffades under det syriska flyganfallet.

Danmark redo

Rysslands president Vladimir Putin säger i ett telefonsamtal med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu att ”grundlösa anklagelser” om den syriska attacken är oacceptabla, rapporterar ryska medier.

Trumps nya tonläge om läget i Syrien tolkas av många som en tydlig omsvängning i USA:s Syrienpolitik. En av dem är Danmarks utrikesminister Anders Samuelsen (LA), som säger att hans regering är öppen för att öka sitt militära bidrag i Syrien.

Om Trump säger att hans röda linjer har överskridits så är det inte långt till att han också tvingas agera. Högst troligt med en militär upptrappning, säger Samuelsen till nyhetsbyrån Ritzau.